Danushika

https://www.hetckm.nl/wp-content/uploads/2023/02/icon_section_verhalen.svg

Door mijn sterke drang om te overleven heb ik de moed gehad om hulp te zoeken


Danushika

zat van haar 19e tot haar 21e in een uitbuitingssituatie

Met haar eigen bedrijf ‘Speak-out’ wil ervaringsdeskundige Danushika een stem zijn voor meiden (of jongens) die in een uitbuitingssituatie zitten. Ze hoopt anderen te inspireren hun eigen stem weer te vinden. Ze is geen behandelaar of therapeut maar noemt zich ‘wegwijzer’ voor andere meiden.

Net als velen had Danushika zelf niet eens door dat ze in een uitbuitingssituatie zat. “Het stereotype beeld van een loverboy is enorm achterhaald. Die van mij was zestig en ik kreeg nooit cadeautjes, ik dacht hierdoor dat ik geen loverboyslachtoffer was.” Ook op school werd ze niet herkend als slachtoffer. Danushika: “Mijn mentrix wilde weten waarom ik zoveel lessen had gemist. Ik vertelde eerlijk dat ik drugs gebruikte en met veel mensen seks had, soms tegen betaling." Haar mentor reageerde weinig inlevend: “Dan heb je niet de juiste leeromgeving van een student en moet je nu vertrekken.” 

“Als we ons uitspreken hoop ik dat we de onderdrukking kunnen stoppen.”

Danushika had voor haar gevoel geen enkele plek meer om aan te kloppen. “Op een dag hebben ze mij gewoon doorverkocht en ben ik op een dump-adres terecht gekomen. Daar zijn echt afschuwelijke dingen gebeurd. Door mijn sterke drang om te overleven heb ik de moed gehad om hulp te zoeken. Anders was ik er nu niet meer geweest.“ Haar beste vriendin ontdekt dat ze op straat heeft geslapen en regelt veilig onderdak. Danushika stopt acuut met drugs, krijgt te maken met sterke afkickverschijnselen en PTSS-klachten. Het duurt vijf jaar totdat ze sterk genoeg is om op eigen benen te staan.

“Slachtoffers zijn vaak afhankelijk van mensen uit hun omgeving om uit een uitbuitingssituatie te komen. Daarom is een rol als ‘wegwijzer’ zo belangrijk. Je kan iemand niet uit een situatie halen, maar je kan wel met iemand meekijken om kleine stapjes te zetten.” 

Danushika is aangesloten bij Platform Hope, waar een team van ervaringsdeskundigen helpt bij het bestrijden van seksuele uitbuiting van minderjarigen en jongvolwassenen.

Je las een ingekorte versie van Danushika’s verhaal. Klik op de foto hieronder voor het complete interview.

Word je zelf gedwongen om seks te hebben met iemand, of om iets strafbaars te doen? Heb je het vermoeden dat iemand die je kent in die situatie zit? Je kunt er anoniem met een hulpverlener over praten op www.chatmetfier.nl. De hulpverleners van Fier luisteren naar je verhaal, geven je informatie en helpen je als jij dat wilt. Jouw verhaal en vragen worden vertrouwelijk behandeld. Bel bij acuut gevaar altijd 112.

  • spread the word