Scholen krijgen hulp om leerlingen tegen mensenhandel te beschermen – aanmelding gestart

Gepubliceerd op 14 september 2020
Scholen krijgen hulp om leerlingen tegen mensenhandel te beschermen – aanmelding gestart

Seksuele uitbuiting en criminele uitbuiting zijn vormen van gedwongen criminaliteit en reële risico’s voor middelbare scholieren. Het Rode Kruis en het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel bieden scholen daarom een gratis training over preventie en herkenning van signalen van mensenhandel onder leerlingen. De training wordt gefinancierd vanuit de opbrengst van 3FM Serious Request 2019, dat in het teken stond van mensenhandel.

Hartverscheurende gevolgen

Jongeren die worden uitgebuit zitten gevangen in een mensonwaardige situatie, met grote psychische en fysieke gevolgen. Vier op de tien middelbare scholen melden desgevraagd dat zij met seksuele uitbuiting, bijvoorbeeld door loverboys, of gedwongen criminaliteit onder leerlingen te maken hebben. Een grote meerderheid van de docenten geeft echter aan dat zij signalen van mensenhandel niet kan herkennen en dat zij graag meer aandacht wil voor dit thema op school.

Training voor docenten

Docenten en onderwijsondersteunend personeel hebben een mogelijkheid om mensenhandel onder scholieren te herkennen en te helpen voorkomen. Het Rode Kruis en het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) bieden daarom een gratis training aan die hen in staat stelt om signalen mensenhandel te herkennen en om het thema in de klas te bespreken zodat leerlingen zich beter kunnen beschermen. De training wordt eerst als pilot aangeboden in Limburg, Friesland, Haaglanden en Groningen; later ook in andere regio’s waar behoefte is.

3FM Serious Request: The Lifeline

De 2019 editie van 3FM Serious Request: The Lifeline stond in het teken van slachtoffers van mensenhandel. Met de opbrengst wordt hulpverlening in binnen- en buitenland gefinancierd gericht op het voorkomen van uitbuiting, eerdere herkenning van slachtoffers, ondersteuning van slachtoffers en voorbereiding op een betere toekomst.

Meer informatie

In het nieuws

Volg ons op

Onderdeel van

Wij worden gesteund door

SteunOns