Nieuws van de Coalitie tegen seksuele kinderuitbuiting

Gepubliceerd op 19 juli 2018
Nieuws van de Coalitie tegen seksuele kinderuitbuiting

De Coalitie tegen seksuele kinderuitbuiting is een samenwerking tussen Fier, CKM, Terre des Hommes en Defence for Children-ECPAT. Enkele recente activiteiten van de Coalitie lichten we toe.

Kamervragen over CKM-rapport ‘Aangifte doe je niet’
Onlangs bracht het CKM het rapport ‘Aangifte doe je niet’ naar buiten. De resultaten van het onderzoek naar de aangiftebereidheid onder minderjarige Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting leidden niet alleen tot Kamervragen, ook de landelijke pers (NRC, Volkskrant, Telegraaf, RTL Nieuws) pikte het nieuws groot op.

Op basis van de bevindingen van de onderzoekers zullen het CKM, de politie en het Openbaar Ministerie gezamenlijk werk maken van de aanbevelingen door een proeftuin te starten voor het verbeteren van het aangifteproces. Zo zal er gekeken worden naar de mogelijkheid om een forensisch psycholoog in te zetten om het slachtoffer te horen. Het onderzoek werd uitgevoerd als onderdeel van het meerjarenprogramma Systemic Change. Dit innovatieve en vooruitstrevende programma van de Coalitie tegen seksuele kinderuitbuiting richt zich op het terugdringen van seksuele uitbuiting van kinderen in Nederland.

Training toerismeprofessionals in het signaleren van mensenhandel
Prostitutie is de afgelopen jaren voor een groot deel verschoven naar het internet, met name wanneer het minderjarigen betreft. Daarmee is de prostitutie verder weggezakt in de schemer van de illegaliteit; digitale contacten zijn moeilijker traceerbaar. Door de daling van het aantal seksclubs, bordelen en ramen vindt prostitutie vaker plaats in onder andere vakantiewoningen en hotels.

Met trainingen maakt Defence for Children - ECPAT het personeel van hotels en vakantieparken bewust van de signalen van illegale prostitutie. Medewerkers kunnen zo actief bijdragen aan het signaleren en voorkomen van seksuele uitbuiting van minderjarigen. In de praktijk is dat best ingewikkeld: door het hele land worden dagelijks duizenden mensen ingecheckt. In het eerste half jaar van 2018 zijn in totaal 249 toerismeprofessionals getraind. In september wordt er aanvullend een e-learning gelanceerd voor receptiemedewerkers, technische dienst en schoonmaakpersoneel, zodat zij ook hun bijdrage kunnen leveren bij de aanpak van mensenhandel.

Goed nieuws voor WATCH Nederland: Ook seksdate met virtueel minderjarige nu strafbaar
Wetsvoorstel Computercriminaliteit III aangenomen
Eind juni stemde de Eerste Kamer in met een wetsvoorstel waardoor het aansturen op een seksdate met een ‘virtuele creatie van een persoon onder de achttien jaar’ strafbaar wordt. Voor WATCH Nederland belangrijk nieuws, omdat nog effectiever kan worden opgetreden tegen de handel in minderjarigen voor seks. De nieuwe wet maakt inzet van de lokpuber door politie mogelijk. Politie probeerde deze methodiek al uit, maar de rechter oordeelde dat het benaderen van een virtuele minderjarige voor seks, in tegenstelling tot een echt persoon, geen strafbaar feit oplevert. Dat wordt nu dus anders.

WATCH Nederland zet lokprofielen en lokadvertenties in om seksuele uitbuiters, zoals loverboys, te ontmaskeren en hun potentiële klanten af te schrikken. Dit met als doel de handel in seks met minderjarigen kapot te maken. Tot op heden kregen klanten die, nadat hen was aangegeven dat de prostituee in de advertentie eigenlijk minderjarig was, slechts een waarschuwing als zij de seksafspraak toch wilden doorzetten. Maar nu is het mogelijk dit soort klanten strafrechtelijk te laten vervolgen, evenals pooiers die proberen een lokpuber te ronselen.

Volg ons op

Onderdeel van

Wij worden gesteund door

SteunOns