Lancering ervaringsdeskundigenplatform

Gepubliceerd op 19 oktober 2020
Lancering ervaringsdeskundigenplatform

Structureel samenwerken met jongvolwassenen die te maken hebben gehad met seksuele uitbuiting, is ontzettend belangrijk om tot een effectieve aanpak te komen van deze vorm van mensenhandel. Vanuit die overtuiging startte de Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting eerder dit jaar het initiatief voor een ervaringsdeskundigenplatform. Twaalf vrouwen en mannen die ooit zelf slachtoffer waren of raakvlakken met de doelgroep hebben, gaan hun ervaring inzetten voor de strijd tegen seksuele kinderuitbuiting.

Met een krachtige en indrukwekkende speech tijdens de netwerkbijeenkomst Samen tegen Mensenhandel op 1 oktober, lanceerden de twaalf (jong)volwassenen Platform H.O.P.E. Die afkorting staat voor Hulp, Ondersteuning, Preventie en Educatie. Via het platform gaan ze zich inzetten voor een betere aanpak en sterker beleid tegen seksuele kinderuitbuiting en stellen daarbij de belangen van slachtoffers centraal.

Niet praten over, maar praten met

Woutine van Beek, programmacoördinator van de Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting: ‘Dit is een eerste stap naar hopelijk een structurele samenwerking met de Coalitie en andere ketenpartners. Als we in Nederland tot een effectieve aanpak van seksuele uitbuiting willen komen, is het ontzettend belangrijk dat we luisteren naar degenen om wie het gaat. Niet praten over, maar praten met. Alleen zo komen we tot noodzakelijke veranderingen. De Coalitie kijkt uit naar de samenwerking met deze twaalf gedreven ervaringsdeskundigen!’

Ervaringskennis

Ervaringskennis is een expertise die je enkel kunt bezitten als je ergens zelf mee te maken hebt gehad. Platform H.O.P.E. bezit collectieve ervaringskennis op de gebieden: seksuele uitbuiting, jeugdcriminaliteit, toxische liefdesrelaties en/of prostitutie onder jongvolwassenen. Om hun persoonlijke ervaringskennis op een deskundige manier in te kunnen zetten, volg(d)en alle leden van het platform de opleiding Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn of de training ‘Werken met ervaring’. Platform H.O.P.E. staat in de startblokken om aan de slag te gaan met de preventie, nazorg en het beleid rondom seksuele uitbuiting.

Contact

Houd je je als organisatie bezig met de aanpak van seksuele kinderuitbuiting? En heb je behoefte aan advies of meedenkkracht? Neem dan contact op met Platform H.O.P.E. via

Over de Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting

De Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting richt zich op het terugdringen van seksuele uitbuiting van kinderen en bestaat uit het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM), Fier en Defence for Children – ECPAT. De Coalitie heeft als doel: structurele verandering bewerkstelligen. Preventie en bescherming van minderjarige slachtoffers staan hierbij centraal zodat ieder kind in Nederland veilig kan opgroeien zonder te hoeven vrezen voor seksuele uitbuiting. Bij de aanpak wordt ook ingezet op de vervolging en bestraffing van daders en samenwerking gezocht met alle relevante (keten)partners. De Coalitie wordt onder meer ondersteund door de Nationale Postcode Loterij, Adessium Foundation en Stichting Janivo.

Volg ons op

Onderdeel van

Wij worden gesteund door

SteunOns