Demissionair kabinet moet daadkrachtig optreden in aanpak mensenhandel

Gepubliceerd op 27 mei 2021
Demissionair kabinet moet daadkrachtig optreden in aanpak mensenhandel

De Kamer met verantwoordelijk staatssecretaris Broekers-Knol heeft in November 2020, tijdens de begrotingsbehandeling Justitie & Veiligheid, voor het laatst gesproken over de aanpak van mensenhandel. Inmiddels zijn we een halfjaar verder, is het kabinet demissionair en zijn we in afwachting van haar opvolger. Mensenhandel is een ernstige vorm van ondermijnende criminaliteit, het is van belang dat de Kamer ook nu over de aanpak van mensenhandel spreekt.

De Coalitie tegen seksuele uitbuiting heeft haar bijdrage geleverd ten behoeve van het aankomende AO Mensenhandel (27 mei 2021) en gaat dieper in op de afgelopen kabinetsperiode. De aanpak van mensenhandel stond prominent op de politieke agenda. Terecht: de urgentie na jaren van bezuinigingen en andere prioriteiten, is hoog. Mede door een actieve inbreng van de Kamer zijn er extra middelen vrijgekomen en werd de kabinetsaanpak ‘Samen tegen Mensenhandel’ inhoudelijk bijgestuurd door onder meer klanten toe te voegen als speerpunt.

Tegelijkertijd zijn veel ingezette verbeteringen kwetsbaar en niet onomkeerbaar. Zo is er een begin gemaakt met het herstel van de afdeling mensenhandel van de politie (AVIM), maar kampt deze nog altijd met een hoog ziekteverzuim en verloop waardoor er werk aan de winkel is. Daarnaast – en dat is wat ons betreft het grootste pijnpunt – is de grootste en meest onzichtbare groep slachtoffers mensenhandel in Nederland de afgelopen jaren vrijwel volledig uit beeld geraakt. Het gaat hier om minderjarige meisjes die het slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting, naar schatting zo’n 1.300 slachtoffers per jaar waarvan 97% onzichtbaar blijft.

Wij hopen dat deze urgentie zal leiden tot een ambitieuze paragraaf in het nog te vormen nieuwe regeerakkoord. Blijvende aandacht voor de aanpak van mensenhandel is immers geen overbodige luxe, maar blijft broodnodig ter bescherming van slachtoffers en opsporing van mensenhandelaren en klanten. De Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting denkt graag mee over de uitdagingen op het gebied van mensenhandel.

Lees hier onze volledige inbreng.

Sabine Leermakers, Iara de Witte

Namens de Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting (een samenwerkingsverband tussen CKM,Fier en Defence for Children-ECPAT -) 
 

Volg ons op

Onderdeel van

Wij worden gesteund door

SteunOns