Chat met Fier bereikt onzichtbare slachtoffers van seksuele uitbuiting

Gepubliceerd op 18 oktober 2019
Chat met Fier bereikt onzichtbare slachtoffers van seksuele uitbuiting

In 2018 kwamen in totaal 408 vermoedelijke slachtoffers van seksuele uitbuiting in Nederland in contact met Chat met Fier. Van deze slachtoffers was ruim 60% minderjarig en het betrof voornamelijk Nederlandse meisjes en vrouwen. Zij vertelden veelal voor het eerst over wat hen is aangedaan en waren op zoek naar een luisterend oor, hulp en/of advies. CKM-woordvoerder Shamir Ceuleers: ‘We komen via Chat met Fier in contact met een grote groep onzichtbare slachtoffers, hetgeen ons een ongekende mogelijkheid geeft ze al in een vroeg stadium een helpende, digitale hand te bieden.’

Onzichtbaarheid slachtoffers seksuele uitbuiting

Naar schatting worden per jaar 1.320 Nederlandse meisjes slachtoffer van seksuele uitbuiting. In 2016 bleek uit onderzoek dat 89% onzichtbaar blijft voor hulpverlening en opsporing. Uit de vandaag gepubliceerde Slachtoffermonitor van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen blijkt dat het zicht op deze groep nog meer is afgenomen. Ceuleers: ‘Dit is heel zorgelijk, want juist deze slachtoffers hebben onze hulp en bescherming heel hard nodig. Hoog tijd voor nieuwe manieren om met deze groep onzichtbare slachtoffers in contact te komen. De chat is een belangrijke nieuwe bron van data in de strijd tegen mensenhandel.’

Anoniem en professioneel: slachtoffers vertellen voor het eerst hun verhaal

Op de chat komen voornamelijk slachtoffers die voor het eerst vertellen over wat hen is aangedaan. De mogelijkheid om dit anoniem én digitaal te doen, maakt dat de jongeren zich veilig genoeg voelen om hun verhaal te delen. Waar reguliere toegang tot hulpverlening vaak een te hoge drempel is, heeft de chat aangetoond dat slachtoffers wél gebruikmaken van deze laagdrempelige vorm van hulp. Dit is een hele belangrijke doorbraak in het contact met de groep slachtoffers die anders uit beeld blijft. Via de chat, die bemand wordt door professionele hulpverleners, voelen ze zich gehoord en kunnen ze stapsgewijs begeleid worden naar de juiste hulp.

Digitale Veste

Chat met Fier is een instrument binnen de Digitale Veste van het CKM en Fier. De Digitale Veste is een innovatief concept, waarmee het CKM en Fier willen bijdragen aan betere digitale hulpverlening en bescherming van slachtoffers van seksueel geweld en seksuele uitbuiting in Nederland. Het CKM en Fier werken samen met tech-bedrijven om door middel van innovatie tot effectieve oplossingen te komen.

> factsheet: Chat met Fier - seksuele uitbuiting

CKM in het nieuws

Bovenstaand nieuwsitem is een reactie op het landelijke nieuws van vrijdag 18 oktober dat slachtoffers van mensenhandel vanwege de privacyregels uit beeld verdwijnen. Onze reactie wekte direct belangstelling van de pers op. Hieronder een overzicht van de gepubliceerde items.

> vrijdag 18 oktober: interview Omrop Fryslan met Shamir Ceuleers
> vrijdag 18 oktober: RTL Nieuws - Slachtoffers seksuele uitbuiting raken verder uit beeld
> vrijdag 18 oktober: Leeuwarder Courant - Ruim 400 slachtoffers meldden zich via chatfunctie Fier

Volg ons op

Onderdeel van

Wij worden gesteund door

SteunOns