Brandbrief Tweede Kamer over uitzetting mogelijke mensenhandelslachtoffers

Gepubliceerd op 13 mei 2019
Brandbrief Tweede Kamer over uitzetting mogelijke mensenhandelslachtoffers

Vandaag hebben het Strategisch Overleg Mensenhandel (SOM, het CKM is hier lid van) en het Zorgcoördinatoren Overleg (ZoCo) een brandbrief naar de Tweede Kamer gestuurd. Dit omdat staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid heeft besloten om deze week te beginnen met het uitzetten van circa 200 mogelijke slachtoffers onder het Dublin-verdrag terwijl zij nog wachten om aangifte te doen van mensenhandel.

Deze gang van zaken betreuren wij omdat het SOM en het ZoCO nog in overleg zouden gaan met het ministerie van Justitie en Veiligheid over de huidige situatie. Nu is er voor dit overleg plaats kon vinden al een beslissing genomen waarover we via derden op de hoogte zijn gesteld.Aanleiding voor dit gewenste overleg is de recente sterke toename van aangiftes mensenhandel door migranten zonder dat deze concrete opsporingsindicaties bevatten.

CKM-woordvoerder Shamir Ceuleers: 'Ook wij zijn van mening dat de huidige situatie noch in het belang van het mogelijke slachtoffer, noch in het belang van de opsporing is. Voordat we echter de mogelijkheid hebben gehad om hierover in gesprek te gaan, wordt dit eenzijdig besluit door de Staatssecretaris genomen. Hiermee worden we geconfronteerd met een voldongen feit. Deze handelswijze staat daarnaast haaks op de titel “Samen tegen Mensenhandel” die het kabinetsprogramma mensenhandel heeft meegekregen. Bovendien heeft de maatregel in onze optiek een averechtse werking. De kans is groot dat deze groep de illegaliteit in verdwijnt en daarmee blijven de mogelijke criminele netwerken die hierachter zouden kunnen zitten buiten schot. We verzoeken de Kamer dan ook met klem om actie te ondernemen en de Staatssecretaris te verzoeken geen onomkeerbare stappen te ondernemen voordat wij zijn geconsulteerd.'

Lees hier de brandbrief aan de Tweede Kamer.

Volg ons op

Onderdeel van

Wij worden gesteund door

SteunOns