Seksuele uitbuiting van kinderen gaat onverminderd door tijdens corona – Chat met Fier 2020

https://www.hetckm.nl/wp-content/uploads/2023/02/icon_dossier.png

Rapport 'Onzichtbare slachtoffers van mensenhandel in 2020'

Onderzoek


In 2020 kwamen in totaal 283 unieke bezoekers over mensenhandel op het online hulpplatform Chat Met Fier, waarvan 250 aangaven zelf slachtoffer van uitbuiting te zijn. Corona lijkt daarbij niet te hebben gezorgd voor een daling in het aantal personen dat seksueel wordt uitgebuit en op de chat komt. Dat blijkt uit het onderzoek Onzichtbare slachtoffers van mensenhandel in 2020 van het CKM.

In 65% was er sprake van first disclosure, waarbij slachtoffers voor het eerst vertellen over hun uitbuitingssituatie. Dit betekent dat zij nog bij geen enkele andere instantie bekend zijn. Ook dit jaar zijn het weer vooral jonge slachtoffers. Bijna 60% is minderjarig en 20% is 15 jaar of jonger. Veruit de meeste slachtoffers worden ten tijde van het chatcontact uitgebuit en opmerkelijk is dat 1 op de 7 chatters hun (stief)ouders als pleger noemen.

CKM-woordvoerder Shamir Ceuleers: "Dit rapport toont aan dat seksuele uitbuiting van soms hele jonge kinderen ook tijdens de pandemie is doorgegaan. Het is duidelijk dat mensenhandelaren zich hierdoor niet hebben laten weerhouden. Dit geldt ook voor de klanten van minderjarige slachtoffers die niet zijn gestopt met het misbruiken van minderjarigen. Het is dan ook cruciaal dat deze urgentie zich vertaalt in een ambitieuze passage in het regeerakkoord."

Chat met Fier
Chat met Fier is een instrument binnen de Digitale Veste van het CKM en Fier. De Digitale Veste is een innovatief concept, waarmee het CKM en Fier willen bijdragen aan betere digitale hulpverlening en bescherming van slachtoffers van seksueel geweld en seksuele uitbuiting in Nederland. Het CKM en Fier werken samen met tech-bedrijven om door middel van innovatie tot effectieve oplossingen te komen.

Meer weten over Chat met Fier? Ga naar www.chatmetfier.nl.