Merendeel slachtoffers mensenhandel dat online hulp zoekt is minderjarig en zit langer dan jaar in acuut onveilige situatie – Chat met Fier 2019

https://www.hetckm.nl/wp-content/uploads/2023/02/icon_dossier.png

Rapport 'Onzichtbare slachtoffers van mensenhandel in 2019'

Onderzoek


In 2019 kwamen in totaal 299 unieke bezoekers over mensenhandel op het online hulpplatform Chat Met Fier, waarvan 265 personen aangaven zelf slachtoffer van uitbuiting te zijn. In ruim negen van de tien gevallen (92,9%) bevindt een slachtoffers zich op het moment van chatten in een uitbuitingssituatie. Dat blijkt uit het onderzoek 'Onzichtbare slachtoffers van mensenhandel in 2019' van het CKM.

In 2018 kwamen slechts 29 van de geschatte 1.300 Nederlandse minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting in beeld bij de autoriteiten. Dit betekent dat op circa 97 procent van deze slachtoffers het zicht ontbreekt. Bij Chat met Fier is er wel contact met deze groep. In 2019 kwam 12 procent van het geschatte aantal minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting op de chat. In veel gevallen vertelden slachtoffers hier voor het eerst over wat hen is overkomen. Het merendeel van de slachtoffers mensenhandel dat online hulp zoekt is minderjarig (66%) en zit al langer dan een jaar (54,7%) gevangen in geweld. Veel van hen zijn niet in beeld bij andere organisaties en komen niet voor in de officiële slachtofferregistraties. De chat is daarmee een waardevolle bron van informatie om trends en ontwikkelingen op het gebied van mensenhandel zichtbaar te maken en te duiden.

Chat met Fier
Chat met Fier is een instrument binnen de Digitale Veste van het CKM en Fier. De Digitale Veste is een innovatief concept, waarmee het CKM en Fier willen bijdragen aan betere digitale hulpverlening en bescherming van slachtoffers van seksueel geweld en seksuele uitbuiting in Nederland. Het CKM en Fier werken samen met tech-bedrijven om door middel van innovatie tot effectieve oplossingen te komen.

Meer weten over Chat met Fier? Ga naar www.chatmetfier.nl.

Dit onderzoek is uitgevoerd binnen de Coalitie tegen Seksuele Kinderuitbuiting

Sjoerd van Bemmel
14-10-2020
Daphne Langerak
14-10-2020