Podcast ‘Op de koop toe’

https://www.hetckm.nl/wp-content/uploads/2023/02/icon_dossier.png

Podcast 'Op de koop toe' Over klanten die seks kopen van minderjarigen.

Podcast


Seks kopen van minderjarigen is verboden. Toch komt het in Nederland voor, en waarschijnlijk een stuk vaker dan de officiële cijfers laten zien. CKM deed onderzoek naar dit soort klanten en hoe zij worden bestraft. Maar wat weten we eigenlijk over klanten die seks kopen van minderjarigen, en over de minderjarigen die hier slachtoffer van zijn?

Anna Weirath gaat in de driedelige podcastserie 'Op de koop toe' elke aflevering in gesprek met twee verschillende experts op het gebied van uitbuiting van minderjarigen, met een speciale focus op de klanten die de seks kopen. Laagdrempelige gesprekken over een ernstig thema. Wat zijn de signalen dat iemand minderjarig is? Of dat iemand tot betaalde seks wordt gedwongen door een ander? Als een minderjarige vrijwillig de prostitutie in zegt te zijn gegaan, hoe gaan politie en Openbaar Ministerie daarmee om? Wat kunnen behandelaren daarover zeggen?

De podcast gaat over een heftig thema. Heb je hulp nodig en wil je erover praten, dan kun je terecht bij Chat met Fier.

We raden je aan om, voor je begint te luisteren, eerst de introductie-aflevering te luisteren.

Introductie

Beschrijving: Anna Weirath geeft voordat je aan de inhoudelijke afleveringen begint wat informatie over de context van seksuele uitbuiting en misbruik van minderjarigen. Waar hebben we het over als het gaat om klanten die betalen voor seks met minderjarigen? Luister op Spotify.

Aflevering 1: de klant verantwoordelijk


Beschrijving:
In 95% van de gevallen van seks met minderjarigen tegen betaling zoekt de klant online naar een seksafspraak. Wat zijn in de advertentie en op de locatie signalen die erop kunnen duiden dat iemand minderjarig is, of gedwongen wordt? Zijn klanten zich bewust dat ze een afspraak hebben met iemand die minderjarig is? In aflevering 1 gaat Anna Weirath met officier van justitie Dävid van Kuppeveld en ervaringsdeskundige Lisa van Platform HOPE in gesprek. Luister op Spotify.

Aflevering 2: vrijwillig in de prostitutie

Beschrijving: Minderjarigen die zeggen dat zij vrijwillig seks tegen betaling hebben en zichzelf niet als slachtoffer zien. Komen politie en hulpverleners dit vaak tegen? Hoe gaan zij hier mee om? Anna Weirath spreekt met rechercheur Patio van Berloo van het Team Mensenhandel van de politie in Rotterdam en met Johannes Dijkstra, behandelaar bij Fier. Luister op Spotify.

Aflevering 3: de berechting van klanten

Beschrijving: In de derde aflevering gaat Anna Weirath opnieuw in gesprek met Officier van Justitie Dävid van Kuppeveld en met onderzoeker Emma Simons van Centrum Kinderhandel en Mensenhandel. Dit keer spreken zij over de vervolging en berechting van klanten van minderjarigen. Luister op Spotify.

**

Show notes:

Deze podcast gaat over seksueel geweld, een heftig thema. Ben of ken je iemand die in zo'n situatie zit en wil je (anoniem) met iemand praten, neem dan contact op met Chat met Fier. Wil je anoniem een verdachte situatie melden, doe dat dan via Meld Misdaad Anoniem. Is er acuut gevaar, bel dan altijd de politie 112.

De omslagfoto is van Darina Belonogova.
Muziek: Astrid (Main), Hope From Darkness door Rowan Bishop en David Huntriss.

Ook te beluisteren op

 

Gemaakt door:

Anna Weirath
12-12-2023