CKM lanceert Spine, de nieuwe organisatie die streeft naar een veilige online wereld. Spine laat technologie werken tégen mensenhandel.

https://www.hetckm.nl/wp-content/uploads/2023/02/icon_dossier.png

SamenwerkingCKM x Spine

Samenwerking


Nooit was het makkelijker om kwetsbare meisjes en jongens te vinden en vervolgens te groomen, uit te buiten of te misbruiken dan in het huidige digitale tijdperk. Door misbruik te maken van technologie kunnen mensenhandelaren jonge mensen in een handomdraai tot slachtoffer maken. Spine, de nieuwe organisatie die in het leven geroepen is door het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel en Fier, streeft naar een veilige online wereld en zet moderne technologieën in, in de strijd tegen uitbuiting.

CKM en Fier hebben binnen hun werk steevast aandacht voor de digitale component in de strijd tegen seksuele én criminele uitbuiting. De afgelopen jaren zien we dat slachtoffers steeds vaker online geworven worden. Binnen een mum van tijd worden ze gedwongen om seks te hebben tegen betaling of om een diefstal te plegen. Het proces gaat soms schrikbarend snel. Zo snel, dat er voor de omgeving en professionals amper tijd is om in te grijpen en de uitbuiting te voorkomen.

We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan bewustwording en kennis over de manier waarop daders de digitale wereld misbruiken.  We weten daardoor welke mogelijkheden er zijn om die wereld veiliger te maken voor jongeren en hebben ideeën over hoe technologie gebruikt kan worden om slachtoffers te vinden en te beschermen. CKM-hoofd Frank Noteboom: “Maar we willen meer. Online bescherming van kinderen tegen uitbuiting moet de standaard worden.” Daarom hebben we een team van specialisten opgezet dat zich uitsluitend gaat richten op de digitale strijd tegen mensenhandel.” Dit team slaat nu de vleugels uit en gaat zelfstandig verder onder de naam Spine.

 

Spine laat technologie werken tégen mensenhandel - CKM

‘Making tech work against exploitation’
Spine richt zich volledig op het ontwikkelen en inzetten van technologie tegen mensenhandel. Spine werkt samen met particulieren en organisaties die een rol hebben en willen hebben in het aanpakken van uitbuiting, waaronder techbedrijven, hulpverleningsorganisaties, beleidsmakers en opsporingsinstanties. Samen zetten zij technologie in om enerzijds slachtoffers van seksuele en criminele uitbuiting te voorkomen, te beschermen en hen online de helpende hand te bieden. Een voorbeeld hiervan is een digitale kluis voor slachtoffers, om bewijs veilig op te slaan. Deze kluis is al volop in ontwikkeling. Anderzijds ondersteunen zij professionals om slachtoffers sneller en beter te helpen. Sebastiaan Landers, hoofd van Spine: “Om zo veel mogelijk effect te hebben streven we ernaar om de technologie, waar mogelijk, beschikbaar te maken voor organisaties die strijden tegen mensenhandel. In Nederland en daarbuiten.” Spine werkt haar eigen ideeën uit, gaat samenwerkingen aan en neemt het voortouw in technologische projecten in de strijd tegen mensenhandel. Landers: “Daarmee willen we de symbolische technische ruggengraat zijn voor alle partijen die geweldige ideeën bedenken en hetzelfde doel voor ogen hebben: een veilige online wereld, zonder uitbuiting.”

Meer weten?
Ga naar spine.ngo en volg Spine op LinkedIn!

Spine is net als het CKM onderdeel van Fieronline outreach samenwerking


  • spread the word