Doel van het project
Van de schaduwzijden van de digitale samenleving willen wij onze kracht gaan maken. Oftewel: waar mensenhandelaren en zedendelinquenten nu misbruik maken van ongekende technologische mogelijkheden, gaan wij deze voor het goede benutten. En we willen het béter doen dan mensenhandelaren met als doel de slachtoffers te beschermen en/of ze een digitale hand te bieden.
Werkwijze
Het project is verdeeld in drie pijlers. De eerste pijler is ‘het onzichtbare zichtbaar maken’ ofwel gebruik maken van de re-direct methode van techbedrijf Moonshot. De techniek helpt ons Online Outreach Team om de kwetsbare websites en social media in kaart te brengen en (mogelijke) slachtoffers te herkennen. De tweede pijler bestaat uit het daadwerkelijk proactief benaderen van slachtoffers door contact met hen te leggen via de door hen gebruikte communicatiekanalen, zodat ze we hulp en bescherming kunnen bieden om seksuele uitbuiting te voorkomen of zo snel mogelijk te stoppen.
Ons uiteindelijke doel is dat de online leefwereld structureel veiliger wordt. Met de data vergaard uit pijler 1 en 2 krijgen we de meest kwetsbare fora, social media en mogelijk ook videogames in beeld. Op basis van onze gegevens kunnen we direct schakelen met moderators, eigenaren en serviceproviders. Samen met hen willen we deze kwetsbare websites transformeren tot veilige thuishavens (‘safe havens’).
Subsidie
Het project wordt mogelijk gemaakt door ondersteuning van de Nationale Postcode Loterij. Pilots worden mogelijk gemaakt door de ondersteuning van het SIDN Fonds, het ministerie van Justitie en Veiligheid en Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving.
Lees hier alle nieuwsitems over Online Outreach.
Looptijd: 2019-2023
Resultaten: Rapportages worden begin 2024 verwacht.