Minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid reageert op uitzending van Undercover over pro-ana coaches

https://www.hetckm.nl/wp-content/uploads/2023/02/icon_dossier.png

Minister Yesilgöz reageert op uitzending van Undercover over afvalcoaches

Lobby


Minister Dilan Yesilgöz heeft gereageerd op Kamervragen van Lisa Westerveld (GroenLinks) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) over de aanpak van zelfbenoemde afvalcoaches n.a.v. de uitzendingen van Undercover in Nederland. CKM-woordvoerder Shamir Ceuleers reageert: 'De tijd van mooie woorden is voorbij'.

Alberto Stegeman heeft in de serie een zogenoemde 'anorexiacoach' geconfronteerd die minderjarige meisjes met de eetstoornis wilde misbruiken, onder het mom dat dit helpt om nóg meer af te vallen. De uitzending versterkt de vrees dat misbruikers jarenlang hun gang kunnen gaan: de 'coach' uit de uitzending gaat ondanks ingrijpen van Stegeman door met zijn praktijken. En sterker nog: al in 2018 dook hij op in het onderzoek ‘pro-ana’ met nepprofielen van het CKM, en ook toen probeerde hij al met minderjarige meisjes af te spreken.

Kamervragen

De beantwoording op de Kamervragen verloopt weer langs dezelfde lijnen als afgelopen jaren met een overzicht van algemene punten die slechts indirect raken aan de aanpak van afvalcoaches. De minister geeft aan dat de aanpak hiervan een prioriteit blijft, zonder aan te geven welke concrete maatregelen zijn genomen om deze coaches aan te pakken. De minister kan niet aangeven hoeveel coaches de afgelopen jaren zijn aangepakt en heeft een belangrijke motie, die vraagt om een online opsporingsstrategie omdat concrete actie nog altijd uitbleef (ingediend in 2020), nog steeds niet uitgevoerd. De Minister geeft aan dat er nu een verkenning plaatsvindt die mogelijk gaat leiden tot nadere actie.

Vertraging

Die verkenning heeft inmiddels vertraging opgelopen en wordt nu pas begin 2023 verwacht, 4(!) jaar na het opleveren van ons onderzoek. CKM woordvoerder Shamir Ceuleers: ‘Wij blijven aandringen op urgentie want zolang een effectieve online opsporing ontbreekt, blijven deze coaches profiteren van een sfeer van straffeloosheid ten koste van jonge kwetsbare slachtoffers. Dat is voor deze slachtoffers en daarmee voor het CKM onverteerbaar. De tijd van mooie woorden is wat ons betreft echt voorbij’.

Hulp

CKM blijft zich ondertussen online inzetten voor deze slachtoffers. Door hen te vinden, te wijzen op hulpverlening en hen met hulpverleners van Chat met Fier in contact te brengen. Met dank aan Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving en de Nederlandse Postcode Loterij kunnen we slachtoffers van pro-ana coaches en andere misbruikers te hulp schieten.

Media artikelen over pro-ana:
NOS op 3
Nederlands Dagblad
BNNVARA's Alicante