CKM’er bij Op1 over Jongensslachtoffers in documentaire Payboys

https://www.hetckm.nl/wp-content/uploads/2023/02/icon_dossier.png

CKM’er te gast bij Op1 om te praten over jongensslachtoffers

Mediaoptreden


Jongensslachtoffers. Jongens die geen controle hebben over met wie ze seks moeten hebben, maar pas jaren later beseffen dat wat ze deden eigenlijk helemaal niet zo vrijwillig was. En dat het geweld en de intimidatie die ‘erbij horen’ helemaal niet zo normaal zijn. Regisseur Willem Timmers laat met zijn documentaire ‘Payboys’ zien hoe schrijnend de situatie van jongens in de prostitutie is. Hoe jong en kwetsbaar ze de wereld van de betaalde seks inrollen, om vervolgens geïsoleerd te zijn en muurvast te zitten.

Hoeveel jongens en mannen slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting is niet bekend, maar het CKM gelooft dat het er veel meer zijn dan de 30 die vorig jaar werden geregistreerd. “Wij zijn bang dat dit maar een topje van de ijsberg is”, zegt CKM-woordvoerder Jose Degen-Huzen tegen EditieNL. Jongensslachtoffers zijn achter muren van taboes verborgen, daarom is Degen blij dat ‘Payboys’ er is.

"De film laat zien: deze jongens zijn er, en als je goed zoekt, kun je ze vinden."

Onderzoek
Het CKM liet in eerder onderzoek met Lumens al zien dat er in Nederland waarschijnlijk veel meer jongens en mannen slachtoffer zijn van misbruik en uitbuiting in de prostitutie dan we zien. Sinds het rapport verscheen, is er echter weinig gebeurd. Degen: “De staatssecretarissen van het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vonden het ook zorgelijk dat jongensslachtoffers buiten beeld blijven. Toch hebben we geen nieuwe maatregelen gezien waarmee specifiek de jongens worden getarget.”

Aanpak
CKM en Lumens roepen op tot een specifiek op jongensslachtoffers gerichte aanpak, bestaande uit een campagne en actief op zoek gaan naar slachtoffers. Want eenvoudigweg zeggen dat, naast meisjes, jongens óók slachtoffer kunnen worden van uitbuiting is niet voldoende. Degen legt uit: “Dan blijven jongens een bijzaak. We hebben een aanpak nodig die jongens laat beseffen dat ze slachtoffer kunnen zijn. Die blijk geeft van begrip van de situatie waarin jongens zich bevinden en de taboes die de jongens geïsoleerd en kwetsbaar maken. En waarin, precies om die reden, actief naar de jongens wordt gezocht.”

Dit soort maatregelen bleef tot dusver uit. Zowel het programma Kwetsbare Jongeren als het programma Samen tegen Mensenhandel is nog niet verschenen. Daarin moeten maatregelen voor het voorkomen en helpen van jongensslachtoffers worden opgenomen, .

Kijk hier de uitzending van EditieNL terug.
Kijk hier de uitzending van Op1 terug.

De documentaire Payboys is te zien op Videoland. Ga hem zien!