Onderzoek medewerkingsbereidheid na criminele uitbuiting

https://www.hetckm.nl/wp-content/uploads/2023/02/icon_dossier.png

Onderzoek medewerkingsbereidheid na criminele uitbuiting

Onderzoek


Een belangrijk knelpunt in de vervolging en berechting van verdachten van criminele uitbuiting is de beperkte bereidheid van slachtoffers om informatie over de uitbuitingssituatie en de uitbuiters te delen.

Dat mensenhandelaren zoveel mogelijk moeten worden opgespoord en vervolgd, behoeft geen betoog. Het aanpakken van daders is dan ook een van de doelen van het nationale actieplan Samen Tegen Mensenhandel. Eén van de zes actielijnen uit het actieplan richt zich op het vergroten van de meldingsbereidheid van slachtoffers. Die bereidheid is bij slachtoffers van criminele uitbuiting uiterst laag. Omdat de medewerking van slachtoffers bepalend kan zijn voor de opsporing en vervolging van daders, is het noodzakelijk om dieper inzicht te verkrijgen in de drempels die slachtoffers ervaren. En vooral: hoe we die kunnen slechten.

Doel van het onderzoek

Met dit onderzoek beoogt Centrum Kinderhandel en Mensenhandel inzicht te verkrijgen in de drempels die slachtoffers van criminele uitbuiting ervaren als het gaat om contact en medewerking met de opsporing. Welke factoren beïnvloeden hun bereidheid om met de politie contact te hebben, informatie te delen en mee te werken aan het strafproces tegen de uitbuiter(s)? Het onderzoek beoogt goede voorbeelden uit binnen- en buitenland te vertalen naar suggesties voor mogelijke aanpassingen van beleid, wet- en regelgeving en de praktijk.

Methode

Het onderzoek bestaat onder meer uit desk research. Het bouwt voort op onderzoek naar drempels die slachtoffers van seksuele uitbuiting ervaren en onderzoek naar de aanpak van criminele uitbuiting door politie en justitie. Ook inzichten uit het (lopende) onderzoek naar behoeften van slachtoffers van criminele uitbuiting worden meegenomen. Daarnaast zullen de onderzoekers interviews houden met slachtoffers, politie, Openbaar Ministerie, zorg- en veiligheidscoördinatoren en advocaten. Ook worden geanonimiseerde chatgesprekken van Keerpunt geanalyseerd om inzicht te krijgen in de drempels die slachtoffers ervaren bij het al dan niet contact zoeken met de politie.

Tot slot gaan de onderzoekers op zoek naar best practices en innovatieve benaderingen waar Nederland iets van kan leren. Daarvoor kijken zij onder meer naar het Verenigd Koninkrijk, waar al langer ervaring bestaat met het aanpakken van criminele uitbuiting.

Dit project is mogelijk dankzij financiering van het Ministerie van Justitie en Veiligheid in het kader van het Programma Samen tegen Mensenhandel.

Looptijd: 2024-2025
Resultaten: Publicatie wordt eind 2025 verwacht