Ten eerste wijst het CKM op het belang van het verankeren van het non-punishmentbeginsel als onderdeel van de modernisering van het mensenhandelartikel in het Wetboek van Strafrecht die nu gaande is. Dit kan eraan bijdragen dat slachtoffers van criminele uitbuiting daadwerkelijk worden beschermd, waardoor zij durven te praten, omdat daders een chantagemiddel (de dreiging met vervolging van het slachtoffer) wordt ontnomen. Lees de volledige inbreng van het CKM op de consultatie voor de modernisering en uitbreiding van art. 273f.
Ten tweede wijst het CKM op het belang om de aanpak van de klanten van slachtoffers van seksuele uitbuiting goed mee te nemen in de wijziging van de Wet Regulering Sekswerk. Een klant die binnen 24 uur melding doet, maar de afspraak ondanks signalen van uitbuiting heeft door laten gaan, moet hierdoor niet vrijuit kunnen gaan, zoals het kabinet nu voorstelt. Lees de volledige inbreng van het CKM op de consultatie voor de wijziging van de WRS.
Ten derde maakt het CKM zich al geruime tijd hard voor een online opsporingsstrategie voor mensenhandel. Het CKM hoopt dat de staatssecretaris duidelijkheid kan geven over de status van de pilot van de politie over een online opsporingsstrategie bij seksuele misdrijven en mensenhandel.
Ten vierde wijst het CKM op het belang van anonieme online hulpverlening. Dit soort hulpverlening is van belang voor slachtoffers, maar ook voor het zichtbaar maken van slachtoffers van mensenhandel en uitbuiting. De toegang daartoe moet geborgd worden, zowel voor Nederlandse als niet-Nederlandse slachtoffers.
Ten slotte wijst het CKM op het effect van preventie en bewustwording op scholen. Samen met het Rode Kruis zijn in het kader van "Mensenhandel (niet) op school" circa 700 onderwijsprofessionals getraind in het voorkomen en herkennen van mensenhandel. Met nadien meer preventieve aandacht en gesignaleerde slachtoffers tot gevolg. Preventie van en bewustwording over mensenhandel op scholen moet op een structurele manier worden geborgd, door het Ministerie van OCW te betrekken en hiervoor middelen vrij te maken.
Het debat vindt op woensdag 17 mei 2023 van 10.00 tot 13.00 uur plaats in de Thorbeckezaal van de Tweede Kamer. Je volgt het zoals altijd via de livetweets van @Het_CKM op Twitter.
De volledige tekst van de inbreng voor het Commissiedebat Mensenhandel en Prostitutie download je hieronder.