Evaluatie “Chat Erover” toont belang anonieme online hulpverlening

https://www.hetckm.nl/wp-content/uploads/2023/02/icon_dossier.png

Evaluatie “Chat Erover” toont belang anonieme online hulpverlening

Onderzoek


Op dinsdag 4 juni is de evaluatie van de campagne 'Chat erover' aan de Rotterdamse gemeenteraad aangeboden. De campagne, opgezet door de gemeente Rotterdam in samenwerking met JOZ en Chat met Fier, liep van 6 november 2023 tot en met 18 december 2023.

De campagne richtte zich op het vergroten van bewustwording rondom criminele en seksuele uitbuiting onder Rotterdamse jongeren en biedt hen een veilige platform om hierover in gesprek te gaan. Ruim 800 duizend personen hebben de advertenties gezien, waarvan een ruime meerderheid via Snapchat.  De Gemeente Rotterdam heeft een collegebrief verzonden over de resultaten van de campagne, en benadrukt daarin het belang van het bieden van een veilige, anonieme plek waar slachtoffers hun verhaal kunnen doen.

Voor de evaluatie heeft het CKM alle gesprekken geanalyseerd van unieke bezoekers die in de periode van 6 november tot en met 18 december 2023 bij Chaterover.nl in beeld kwamen. In totaal kwamen er 429 unieke bezoekers op Chaterover, waarbij in 157 gesprekken een duidelijke hulpvraag naar voren kwam. Gedurende de looptijd van de campagne meldden zich ook 45 (vermoedelijke) slachtoffers van criminele uitbuiting zich op de chat, variërend in leeftijd van 13 tot 24 jaar. Zij worden vaak uitgebuit in de drugscriminaliteit en hebben veelal te maken met heftige dreiging van of toepassing met geweld. Op 'Chat erover' doen zij vaak pas voor het eerst hun verhaal.

De evaluatie toont aan dat laagdrempelige online hulpverlening een goede manier kan zijn om in contact te komen met een moeilijk te bereiken doelgroep en met hen het gesprek over hulp en ondersteuning te starten. Het rapport roept op om nieuwe campagnes ook aan te laten sluiten op nieuwe criminaliteitsfenomenen en aanvullend in te zetten op het bereiken van de sociale leefomgeving van slachtoffers, zoals ouders, aangezien ook zij op zoek zijn naar een plek waar zij naartoe kunnen met hun zorgen. De gemeente Rotterdam neemt deze aanbevelingen over.

Het platform 'Chat erover' richt zich specifiek op jongeren in de gemeente Rotterdam.

Zit je zelf vast in de criminaliteit of maak je je zorgen om iemand? Dan is de landelijke anonieme hulpchat 𝐊𝐞𝐞𝐫𝐩𝐮𝐧𝐭 er. De chatmedewerkers staan klaar om naar je te luisteren, met je mee te denken en je te ondersteunen bij wat je nodig hebt. Veilig en anoniem.

In samenwerking met Gemeente Rotterdam, JOZ en Fier

Sjoerd van Bemmel
24-06-2024
Emma Simons
24-06-2024