Hulpvragen die worden genegeerd, aangiftes die niet worden geloofd en daders die niet worden vervolgd. De aanpak van mensenhandel en de zorg voor slachtoffers kan én moet veel beter, zeggen ervaringsdeskundigen in EenVandaag.
Daarom beginnen twaalf mannen en vrouwen die ooit zelf slachtoffer waren van seksuele uitbuiting een nieuw platform: stichting H.O.P.E. Met hun ervaringen willen zij zich inzetten voor de strijd tegen kinder- en mensenhandel. En dat is hard nodig, want volgens schattingen krijgen jaarlijks 1300 meisjes te maken met seksuele uitbuiting.
'Alle jongeren kwetsbaar voor seksuele uitbuiting'
"Het is code rood. Door de komst van social media is het alleen maar makkelijker geworden voor handelaren. Met één druk op de knop weten ze alles over je. En als je jong bent, ben je nog zoekende. Wie vindt mij leuk? Waar sta ik voor? Dat maakt alle jongeren kwetsbaar voor seksuele uitbuiting", vertelt Lisa, die het meemaakte.
Op haar 15de werd zij door een loverboy de prostitutie in gedwongen. Werkte ze niet mee dan zou haar zusje of moeder iets worden aangedaan. Zelf werd Lisa bedreigd met messen, werd haar huis gebruikt als drugspand en was ze slachtoffer van groepsverkrachtingen.
Lees het artikel en bekijk de reportage op de website van EenVandaag.